Sundere julesmåkager | LCHF | brunkager og vanillekranse

IMG_1014

Som nævnt tidligere, stod den i lørdags på jule-hygge-bag – udover æbleskiver fik vi
bla. også kreeret brunkager og vanillekranse – begge dele gluten- og sukkerfri.

Opskriften på vanillekranse fandt jeg inspiration til HER – jeg har dog tilføjet/ændret lidt i den.
Kan man se bort fra, at konsistensen er lidt mere porøs, så er smagen meget tæt på den “originale” vanillekrans – selv hubby, der er meget lidt fan af kokos har godkendt den, så er helt sikker en julesmåkage, der skal bages igen til næste år :)

Vanillekranse (3 – 4 bageplader)

Ingredienser:

  • 450 gr mandler
  • 1 1/2 dl kokosmel
  • 1 1/2 dl mandelmel
  • vanillepulver (tror jeg brugte 3-4 tsk – smagte dejen til)
  • 150 gr Sukrin Gold (alternativt kokossukker – så er de dog ikke sukkerfri)
  • 300 gr smør
  • 2 æg (pisket let sammen)

 

Fremgangsmåde:

  1. Blend hele mandler og kokosmel – i en foodprocessor – til fint mel, hæld det over i
    en skål og vend mandelmel og vanillepulver i.
  2. I en anden skål røres sukker og smør hurtigt sammen – brug evt. fingrene.
  3. “Melet” blandes nu i smørblandingen – rør til dejen er nogenlunde jævn
    – her brugte jeg en elpisker + dejkroge.
  4. Tilsæt, lidt efter lidt, de piskede æg og rør dem godt sammen med dejen
    – er ikke sikkert du skal bruge hele æggemassen, jeg stoppede efter halvandet æg
    og havde der en dej med en konsistens, der var lidt til den våde side.
  5. Sæt dejen i køleskabet i min. 30 minutter
  6. Kom den herefter i en frysepose (eller sprøjtepose), klip et lille hul i det ene hjørne
    og tryk dejen ud på en kold bageplade, beklædt med bagepapir.
  7. Bag vanillekransene midt i ovnen – ikke varmluft – ved 200 grader i 7-8 minutter.
    Hold godt øje med dem – de branker let, men bliver dog  generelt mørkere end almindelige vanillekranse, da mandelmelet har en anden farve, end det hvedemel man typisk bruger.
  8. Når vanillekransene er blevet gyldne, tages de ud og sættes til afkøling på en bagerist.
    De er stadig bløde, når de tages ud, men bliver sprøde, når de er kølet helt af.
  9. Lad dem evt. “fedte af” på noget køkkenrulle inden de kommes/opbevares
    i en lufttæt beholder.

 

IMG_1016

Opskriften på brunkager fandt jeg i Jane Faerbers bog, LCHF Året rundt, har ligeledes her ændret/tilføjet lidt. Smagen er helt i top, jeg havde måske endda været lidt for rundhåndet
med brunkagekrydderierne.. :D Dejen kan være lidt tricky (klistret) at arbejde med og
konsistensen blev ikke helt som ønsket (lidt blød i det), men bestemt et fint alternativ..!

Brunkager (70 – 80 stk.)

Ingredienser:

  • 300 gr blødt smør
  • 6 spsk Sukrin Gold (eller kokosukker)
  • 200 gr mandelmel
  • 3 – 4 spsk Pofiber
  • 1 – 2 poser brunkagekrydderier (uden sukker)
  • 2 tsk bagepulver
  • evt. et par håndfulde mandler (hakkes fint, til pyntning)

 

Fremgangsmåde:

  1. Kom alle ingredienserne i en skål og rør dem godt sammen med en elpisker + dejkroge.
  2. Sæt dejen i køleskabet i min. 30 minutter.
  3. Opvarm ovnen til 180 grader.
  4. Drys lidt mandelmel ud på bordet og rul, lidt ad gangen, dejen ud med en kagerulle
    – jeg lagde et stykke bagepapir mellem dej og kagerulle, da min dej var ret klistret.
  5. Udstik dejen med div. udstikkere eller tril små kugler og tryk dem flade.
  6. Læg dejstykkerne på en bageplade med bagepapir, pynt evt. med finthakkede mandler
    og bag dem i ovnen i 8 – 10 minutter.
  7. Afkøl småkagerne på en bagerist og opbevar dem i en lufttæt beholder.

 

God bagelyst – og lad mig endelig vide, hvad I synes om småkagerne..! :)


 

 

bloglovin.marmor

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *